Αντίστοιχα, στην ελληνική Βουλή 80 βουλευτές ζήτησαν να εφαρμόζεται μέσα στη Βουλή ο αντικαπνιστικός νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από την ίδια τη Βουλή για όλη τη χώρα!
Αραγε πόση είναι η τεράστια απόσταση αντιλήψεων που χωρίζει τη χώρα μας από την υπόλοιπη Ευρώπη ώστε, ουσιαστικά, να παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που στην πράξη έχει καταργήσει τον αντικαπνιστικό νόμο;
Η παρούσα στήλη έχει πολλές φορές ασχοληθεί με το θέμα αυτό, αλλά δυστυχώς πρέπει να ξαναασχοληθεί. Καλό είναι να σκύψουμε σοβαρά πάνω από το σκεπτικό της απόφασης της Βουλής της Αγγλίας.
Ο υπουργός Υγείας της δήλωσε: «Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, 3 εκατομμύρια παιδιά στην Αγγλία εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο και θέτουν την υγεία τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Ακόμα και με ανοικτό παράθυρο έως 2 ½ ώρες ο καπνός υπάρχει στον αέρα και όσοι βρίσκονται στον κλειστό χώρο καπνίζουν παθητικά. Ο παθητικός καπνιστής εισπνέει περί τις 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι καρκινογόνες».
Παράλληλα, το Βρετανικό Ιδρυμα Πνευμόνων υποστηρίζει ότι το παθητικό κάπνισμα θεωρείται υπεύθυνο για το βρογχικό άσθμα, τις λοιμώξεις του πνεύμονα, τον καρκίνο, τη μηνιγγίτιδα, την ωτίτιδα και τους αιφνίδιους θανάτους στα παιδιά.
Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα το «New England Journal of Medicine», που θεωρείται ένα από τα ευαγγέλια της Ιατρικής, δημοσίευσε ακόμα μια μελέτη που αναφέρει ότι η θνητότητα των καπνιστών είναι τριπλάσια συγκριτικά με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Επίσης στη μελέτη αυτή ενοχοποιούνται για τους θανάτους των καπνιστών εκτός από τις κλασικές αιτίες (καρκίνος - καρδιοπάθειες) και μια σειρά άλλων παθήσεων όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η ισχαιμία του εντέρου και η υπερτασική καρδιοπάθεια.
Τέλος, την απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο έχουν υιοθετήσει χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.
Για μας, τι να σχολιάσει κανείς;
Ας εφαρμόσουμε τουλάχιστον τον αντικαπνιστικό νόμο που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία